DNA: Fonduri europene obţinute cu acte false

Un fost viceprimar şi trei funcţionari din primăria comunei Ciurea, judeţul Iaşi au fost trimisi în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi obţinut bani europeni trimiţând la APIA documente false.

0

Elena TOMA, fost viceprimar al comunei Ciurea, județul Iași și reprezentant al asociații de crescători de animale, este acuzată de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

În acelaşi dosar sunt cercetaţi Petronela Luminiţa BEJAN, Sorinel Costel MANOLACHE și Ioan NICOLAEV, funcționari în cadrul primăriei Ciurea. Ei sunt acuzaţi de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit DNA, în perioada 2009-2015, Elena Toma ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false (adeverințe, declarații, etc.) în scopul de a obține în mod injust, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.

O parte dintre documentele respective i-ar fi fost puse la dispoziție viceprimarului de către ceilalți trei funcţionari cercetaţi şi ei de procurorii anticorupţie.

Ca urmare, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 407.200 lei, sumă pentru care APIA se constituie parte civilă în acest proces.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here