VIDEO Cum avansează lucrările la autostrada Sibiu-Pitești

0

În mai puțin de două luni de la deschiderea șantierului pe primul lot al autostrăzii Sibiu-Pitești, gradul de execuție a lucrărilor a depășit 9%, conform informațiilor transmise de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Chiar și în zilele cu vreme mai puțin favorabilă construcției de drumuri, compania Porr Construct SRL a mobilizat pe șantier o echipă semnificativă de muncitori și utilaje, astfel că lucrările au avansat semnificativ față de alte proiecte unde lucrările se desfășoară în ritm de melc.

Așa cum se poate observa și din imaginile de mai jos, Ieri, câdnd a fost o zi ploioasă pe șantierul Lotului de autostradă Sibiu – Boița, lucrările au continuat mai ales la partea de forare de coloane și la construcția de podețe.

 Ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul 1 al secţiunii 1, Sibiu – Boiţa, din cadrul autostrăzii Sibiu – Piteşti, a fost semnat abia pe 30 martie 2020, la aproape un an de la semnarea contractului.

Contractul de proiectare şi execuţie pentru acest lot, cu o valoare de 612 milioane de lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR şi Compania Porr Construct SRL.

Potrivit prevederilor contractului, a fost stabilită o perioadă de 12 luni pentru proiectare, 36 de luni ca perioadă de execuţie a lucrărilor şi 120 de luni perioadă de garanţie, pentru cei 13,17 kilometri de autostradă.

2020 – anul autostrăzii Sibiu-Pitești

La jumătatea acestei luni, cu ocazia unei vizite pe șantier, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a apreciat modul în care se lucrează pe şantierul lotului 1 al autostrăzii Sibiu – Piteşti, menţionând că va fi acordat tot sprijinul pentru constructor astfel încât acesta să finalizeze obiectivul de investiţii.

„Este un şantier în care, cu adevărat, se lucrează. Îl felicit pe constructor. Dacă merge în această progresie, sigur nu are nevoie de 36 de luni să finalizeze acest obiectiv”, a spus Bode.

Totodată, el a menţionat că, pentru tronsonul 4, câştigătorul licitaţiei ar putea fi anunţat în maxim 20 de zile, în timp ce tronsoanele 2 şi 3 ar putea fi scoase la licitaţie în lunile următoare, până la sfârşitul anului.

„După ce am reuşit să începem lucrările la tronsonul 1 Sibiu – Boiţa, luni am semnat contractul pentru proiectare şi execuţie secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti. La sfârşitul acestei luni, maxim 20 de zile, cred că vom fi în măsură să anunţăm câştigătorul şi, fără contestaţii, să semnăm contractul, până la sfârşitul lunii iunie, şi pentru tronsonul 4 Tigveni – Curtea de Argeş. În ceea ce priveşte tronsonul 3, avem toate datele şi toate analizele făcute, (…) astfel încât Compania de drumuri să poată să scoată la licitaţie şi tronsonul 3. Avem în analiză o serie de măsurători, studii geo, pe care le realizăm pe tronsonul 2, astfel încât până la sfârşitul acestui an să putem să scoatem la licitaţie şi să semnăm contractul de execuţie şi pentru tronsonul 2. Aşadar, din acest punct de vedere, suntem în linie dreaptă – după ani şi ani de aşteptări, iată am început lucrările”, a spus ministrul Transporturilor.

Lucian Bode a mai arătat se poartă discuţii cu o instituţie financiară care şi-a exprimat deschiderea pentru acordarea unui împrumut-punte pentru a finanţa tronsoanele 1,4 şi 5 din autostrada Sibiu-Piteşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here