USR susține că liberalii nu vor înfiinţarea “DNA-ului Pădurilor”

0

USR susține că, în comisiile de specialitate de la Senat, reprezentanţii Guvernului s-au opus proiectului pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM). Aceasta este cunoscută și sub numele DNA-ul Pădurilor.


Conform USR, proiectul a primit aviz favorabil în Comisiile pentru agricultură, în cea pentru apărare şi cea de muncă. În schimb, a primit aviz negativ în Comisiile pentru Ape şi păduri, respectiv de Administraţie.

Argumente și reproșuri„Tăierile ilegale de păduri, poluarea, deşeurile, contaminarea şi secarea râurilor sunt lucruri care nu mai pot fi ignorate, indiferent câte sute de milioane şi chiar miliarde de euro ajung în buzunarele infractorilor, corupţilor şi susţinătorilor lor politici. De aceea nu înţeleg lipsa totală de flexibilitate şi opoziţia Guvernului Orban şi a reprezentanţilor Ministerelor Mediului, respectiv Justiţiei în discuţiile din comisii. Încă de la Camera Deputaţilor, argumentele lor au fost desfiinţate, dar au venit şi la Senat, fix cu aceeaşi placă. Nu ai cum să spui că actuala organizare a procurorilor e suficientă, că trebuie îmbunătăţită doar pe ici, pe acolo, că există o reţea informală de procurori care schimbă informaţii pe cazurile legate de mediu ori că sunt suficiente atribuţiile Gărzilor de Mediu şi Forestieră şi ale Poliţiei, în condiţiile în care fenomenul infracţional în domeniu creşte”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

Acesta a prezentat datele dintr-un răspuns oficial primit de la Ministerul Justiţiei, conform căruia, în timp ce volumul de lemn dispărut din păduri fără acte s-a dublat, numărul de dosare trimise în instanţă şi de condamnări pentru infracţiuni la regimul silvic a scăzut cu aproape 50%.

„Şi atunci, cât de credibile mai sunt afirmaţiile ministrului Mediului, Costel Alexe, că ar avea toleranţă zero faţă tăierile ilegale de păduri, dar ministerul pe care îl conduce, Ministerul Justiţiei şi Guvernul Orban, în ansamblul lui, se opun unei legi esenţiale pentru lupta cu Mafia Pădurilor?”, întreabă senatorul USR.

Adrian Oros: Avem 1,6 milioane hectare de culturi agricole calamitate de secetă

Drumul legii


Legea pentru înfiinţarea DIIM a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Ea a fost iniţiată de parlamentarii USR George Dircă, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Mihai Goţiu, Cornel Zainea, Allen Coliban şi Daniel Popescu.

După dezbaterile din comisiile avizatoare, săptămâna viitoare, legea va fi discutată în comisiile de raport (Comisia juridică, respectiv mediu), după care va ajunge la votul final, în plen.

Sursa: Agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here