Reloc Craiova a început testele cu prima locomotivă modernizată cu ICOL

0

Reloc Craiova, parte a Grupului Grampet, a început testele la prima locomotivă din seria de 40 ce vor fi modernizate cu electronică ICOL, informează siteul mobilitate.eu

Compania a câștigat anul trecut o licitație organizată de CFR Călători pentru „Reparaţie planificată tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW cu montare instalaţie pentru comanda locomotivei ICOL şi Alte servicii de reparaţii constatate în prezenţa Recepţiei CFR pe fluxul de reparaţie tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW”, cu o valoare estimată la 124,2 milioane lei.

Contractul vizează 40 de locomotive cu sistem de comandă clasică, pe care va fi montat sistem de comandă ICOL. 

Conform sursei citate, locomotivele modernizate de salariații RELOC CRAIOVA vor avea viteză maximă 160 km/h și fiabilizare generală, iar contractul prevede inclusiv montarea de aer condiționat în posturile de conducere. Locomotiva a fost fotografiată în Craiova de angajați ai companiei Reloc SA, informează site-ul mobilitate.eu.

Termenul pentru modernizarea celor 40 de locomotive este de 24 de luni.

RELOC CRAIOVA- poveste de succes

Grupul format de Electroputere VFU și Reloc SA reprezintă cea mai mare unitate de fabricare și reparații de locomotive din România și din întreaga Europă Centrală și de Sud-Est. Reloc găzduiește un centru de proiectare și cercetare în domeniul tracțiunii feroviare, care va continua la Craiova tradiția locomotivelor Electroputere.

Reloc este specializată în proiectarea, construcția, repararea și modernizarea vehiculelor feroviare și a materialului rulant, precum și în producția de piese de schimb pentru industria feroviară. Fabrica din Craiova execută toată gama de reparații și lucrări de întreținere pentru locomotive, de orice tip ar fi acestea.

Compania a fost salvată de la faliment în urmă cu aproape opt ani, fiind preluată de GRUPUL GRAMPET, deținut de omul de afaceri Gruia Stoica.

La finele lui 2012, Gruia Stoica, proprietarul Grampet Grup, a preluat producătorul de locomotive Electroputere Craiova și Reloc SA, cea mai importantă companie din zona reparațiilor și modernizării de locomotive din România.

La vremea respectivă, Grampet Group a achiziționat activitatea de producție de locomotive de la Electroputere Craiova, fosta Divizie de Vehicule Feroviare și Urbane- DVFU care a fabricat peste 1.000 locomotive electrice și peste 3.000 locomotive Diesel electrice de-a lungul timpului. Noua entitate se numește acum Electroputere VFU SA. Totodată, Grampet Group a achiziționat și fabrica Reloc SA Craiova, tranzacție ce i-a permis să-și consolideze activitatea de reparații de locomotive și material rulant.

Nimeni nu mai credea pe atunci că Reloc se va mai pune pe picioare. Cei câțiva angajați care mai veneau la serviciu și intrau în halele fabricii se îngrijeau să nu se fure componentele din metal rămase pe acolo. Toată lumea era convinsă că, după modelul altor centre industriale, și aici se va rade totul de pe fața pământului și va apărea fie vreun centru comercial, fie vreun cartier rezidențial.

Și totuși, de data asta a fost cu noroc. A renăscut Reloc după ce a fost privatizată.

A renăscut Reloc. Pe poarta fabricii a ieșit prima locomotivă

În 2014, are loc o premieră: a fost prezentată prima locomotivă proiectată şi realizată integral la Craiova după 24 de ani de stagnare.

Este vorba despre o locomotivă Diesel de 1250 CP, construită de Electroputere VFU şi Reloc SA, în parteneriat cu corporaţia americană Caterpillar, unul dintre cei mai mari constructori de motoare Diesel din lume. Grațian Călin, preşedintele Reloc SA, spunea atunci că noua locomotivă, numită Terranova, nu are nicio legătură cu vechile locomotive din România.

Fabrica de la Craiova avea o capacitate de trei locomotive pe lună, existând deja un precontract în Europa de Vest pentru opt unități. Locomotiva Terranova este destinată serviciului de manevră grea şi transportului de marfă şi poate rula pe linii cale ferată cu ecartament îngust, normal sau larg, putând fi utilizată în majoritatea sistemelor feroviare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here