Ce pot să facă românii din Diaspora pentru a nu mai sta la coadă la alegerile parlamentare

0

Votul prin corespondență este o soluție pe care  românii din Diaspora o pot folosi pentru a scăpa de cozile din ziua alegerilor. Totuși, facilitatea oferită de legislația electorală din România nu are prea mare succes.

Doar 1.000 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro pentru a-şi exercita dreptul constituţional la alegerile parlamentare din acest an. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Electorală Permanentă, care a precizat că „borna” de 1.000 de înregistrări a fost atinsă la data de 25 mai.  Dintre alegătorii români din Diaspora care s-au înscris pe portal, 683 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 317 pentru votul la secţia de votare.

Detalii din culise

AEP reaminteştecă, potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a început pe 1 aprilie şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

„Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, se declară dezamăgit de numărul mic de înregistrări efectuate în aproape două luni de funcţionare a portalului şi reiterează apelul său către concetăţenii din străinătate de a opta pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără cozi, fără deplasări, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus”, arată instituția.

AEP a constatat în decursul procedurilor de prelucrare a cererilor transmise pe portalul www.votstrainatate.ro o serie de greșeli frecvente comise de alegători, cele mai multe dintre acestea vizând tipul și valabilitatea actelor de identitate transmise, modul de completare a numelui și prenumelui, claritatea scanurilor atașate și legalitatea documentelor de ședere în alte țări.

Trebuie menționat că românii din afara țării vor putea vota și dacă nu se încriu pe portal, dar vor fi trecuți pe liste suplimetare.

Ministrul Cîţu: Vulnerabilităţile acestei economii vin din Parlamentul României

Mărcile preferate de români – un demers în vremuri de criză cu ochii spre economia viitorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here