Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a solicitat intervenţia Avocatului Poporului de la nivelul Uniunii Europene pentru apărarea drepturilor muncitorilor sezonieri români.
“În contextul creșterii cazurilor semnalate privind posibile încălcări ale legislației europene și a siguranței medicale în ceea ce privește lucrătorii care pleacă la muncă în străinătate, în baza unor reglementări naționale și acorduri speciale agreate cu diferite state europene, am depus astăzi, împreună cu colegii din PES activists Diaspora, o plângere către Ombudsman-ul European, solicitând respectarea drepturilor lucrătorilor români și asigurarea accesului la muncă în condiții de siguranță”, a scris Victor Negrescu pe Facebook.
Într-un comunicat de presă, citat de agerpres.ro, apar mai multe detalii cu privire la scrisoarea trimisă de europarlamentarul român și de colegii acestuia. Astfel, este menționat că lucrătorilor sezonieri nu li se oferă la timp informaţii complete privind condiţiile de muncă, riscurile la care se supun, precum şi în legătură cu drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni.
“Flexibilizarea restricțiilor pentru această categorie de angajați nu trebuie să se facă în detrimentul condițiilor corecte de muncă și de siguranță medicală. Statul român ar fi trebuit și putut să asigure întocmai drepturi și garanții suplimentare pentru aceste persoane în contextul actual, respectându-le dorința de a lucra în străinătate. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce ridică reale probleme de siguranță pentru toată lumea”, a mai scris europarlamentarul PSD.
Drepturi și obligații
Semnatarii scrisorii menționate în comunicat mai susţin în apelul lor că deplasarea muncitorilor sezonieri între state europene în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus se realizează în baza unor reglementări naţionale şi acorduri bilaterale care pot lăsa loc unor încălcări ale drepturilor lucrătorilor, în afara faptului că îi expun pe aceştia riscului de îmbolnăvire.
„Scrisoarea oferă exemplul lucrătorilor români care au plecat în Germania, Marea Britanie, Austria sau Slovenia pentru activităţi agricole sau de îngrijire a persoanelor, dar solicită o investigaţie la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a se stabili dacă sunt necesare acţiuni care să stopeze eventualele abuzuri şi să impună respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, se arată în comunicatul citat de agerpres.ro.
“Legislația și mecanismele europene sunt acolo pentru a proteja cetățenii dar, din păcate, autoritățile române nu le folosesc. Se aruncă responsabilitatea incompetenței actualilor guvernanți pe Uniunea Europeană deși acordurile sunt agreate la nivel bilateral. Este timpul să restabilim adevărul, iar Ombudsman-ul European reprezintă instituția europeană care poate garanta respectarea drepturilor lucrătorilor români”, a mai scris europarlamentarul român.
“Lucrătorii sezonieri nu sunt sclavi. Demnitatea umană și sănătatea nu sunt negociabile!”, a încheiat Victor Negrescu.