A fost actualizată lista imobilelor din București care necesită lucrări de consolidare. Care e stadiul lucrărilor – FOTO

0

Un număr de 349 de imobile din București sunt încadrate în clasa I de risc seismic, conform listei actualizate în luna martie de către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). La un cutremur major mare parte dintre acestea riscă să se prăbușească, punând în pericol viața a sute sau chiar mii de bucureșteni.

Conform listei AMCCRS, majoritatea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic au o vechime de peste 80 de ani, fiind construite înaintea celui de-al doilea război mondial. La majoritatea nu au fost realizate lucrări de reabilitare sau consolidare în ultimii 30 de ani, câți au trecut de la Revoluție, astfel că unele sunt în stare avansată de degradare.

Potrivit datelor expertizei tehnice publicate de AMCCRS, actualizate la 17.03.2020, alte 367 de imobile sunt încadrate în clasa a II-a de risc seismic (construcții care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă), iar în clasa a III-a (care include clădiri care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot prezenta degradări structurale care nu afecteaza semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante) se află 114 clădiri.  

De asemenea, a fost actualizat și numărul imobilelor încadrate in clasa a IV-a de risc seismic (corespunzător construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare). În prezent, în această clasă sunt încadrate 10 imobile.  

Actualizarea listelor existente se face periodic, în funcție de eventuale modificări ale legislației, dar și utilizând informațiile transmise de către proprietari, după ce aceștia consultă și identifică eventuale erori pe lista publicată. Actualizarea constă în corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numărul de niveluri, numărul de apartamente din imobil și noi încadrări într-o clasă de risc seismic.

De ce e nevoie de consolidare?

Cutremurele se numără, alături de inundații și alunecări de teren, printre cele trei riscuri catastrofale la care este expusă cel mai mult Romania, în cazul unui astfel de eveniment București numărându-se printre zonele urbane unde se vor înregistra cele mai multe pagube.

Astfel, fără doar și poate Bucureștiul are nevoie de o consolidare a clădirilor, de o renovare a lor, pentru punerea în siguranță a populației, dar și pentru modernizarea fațadei imobilelor, existând zone întregi unde clădirile sunt într-o degradare continuă. De consolidarea clădirilor în Capitală se ocupă Compania Municipală de Consolidări.

Compania avea în execuție, la finalul anului trecut, nu mai puțin de 40 contracte și acorduri cadru pentru consolidarea unor imobile, lucrări de punere în siguranță a unor imobile situate în Municipiul București.

Strada Blănari, în renovare

În ultimii ani, Compania de Consolidări a reușit să redea stabilitate unor clădiri din Centrul Vechi al Capitalei, iar la altele a demarat lucrări ample de reabilitare.

Citiți și:
Serial. Piața Presei prezintă clădirile bucureștene aflate în consolidare: Imobil Locuințe, Stradă Blănari, Nr. 2

De exemplu, la imobilul situat pe Strada Blănari Nr. 10, compania a realizat mai multe categorii de lucrări, dând clădirii stabilitatea și frumusețea de altădată. Angajații companiei au consolidat structuriile de resitență ale celor două etaje, au refăcut plăcile din betonul armat, au realizat noi zidruri perimetrale și interioare. Totodată, au fost realizate lucrări de finisare și au fost refăcute instalațiile electrice și cele termice.

În cazul imobilului de pe Strada Blănari, Nr 8, la finele anului trecut, stadiul fizic al lucrărilor era de 85%, aici lucrările fiind mult mai ample. Angajații au fost nevoiți să refacă grinzile fundației și structura de rexistență. Lucrările au vizat și  realizarea de noi ziduri, finisarea acestora. Au fost refăcute de la zero instalația de iluminat și cele sanitare, iar clădirea a fost dotată cu o central nouă în condesație alimentată pe gaz. Totodată, pentru asigurarea coeficientului termic și reducerea consumului energetic, imobilul a fost izolat cu termic și dotat cu geamuri termopan din lemn stratificat.

Tot pe Strada Blănari, dar la numărul 6, Compania de Consolidări a realizat până la finele anului trecut lucrări în proporție de 85%, fiind executate mai multe tipuri de lucrări, de la demolarea structurii existente, care era degradată, până la realizarea de noi ziduri și finisarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here