Veste bună. Insolvențele în România, la minimul ultimului deceniu

0

Cel mai recent studiu Coface România arată că numărul companiilor insolvente în anul 2019 a fost de 6.384 firme, mai puțin cu 22% față de nivelul înregistrat în anul anterior, nivel care se situează la minimul ultimilor 10 ani.

Datele indică și o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 500.000 de euro (companii medii și mari), arată studiul Coface, citat de banii.net

Astfel, numărul acestora din urmă s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Această evoluție s-a reflectat și în diminuarea pierderilor financiare care au fost de doar de 4,6 miliarde lei în 2019, la jumătate față de media din ultimii trei ani.

Distribuția sectorială și regională a insolvențelor

Cele mai multe insolvențe deschise în anul 2019 au fost înregistrate în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție (1.037), urmat de construcții (936) și comerțul cu amănuntul (899). Analizând evoluția cazurilor de insolvență pe rol în ultimii 5 ani, se observă o tendință de consolidare a gradului de concentrare a volumelor în primele 3, respectiv 5 sectoare.

Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență în 2019 nu a suferit modificări semnificative față de situația existentă în anul anterior. Astfel, în ciuda scăderii cu 26%, Bucureștiul a rămas pe prima poziție din perspectiva insolvențelor, fiind urmat de regiunile N-V și S. Cele mai mari scăderi ale numărului de companii insolvente au fost înregistrate în zona de N-E (-35%), S-E (-27%) și București (-26%).

Mai multe detalii puteți citi pe banii.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here