România, în prag de criză financiară. Ce taxe vor crește

0

Comisia Europeană va obliga România să ia măsuri pentru a reduce gaura de la bugetul de stat. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunță că împotriva țării noastre va fi declanșată procedura de deficit excesiv. Oficialul dă însă asigurări că nu vor crește taxele și impozitele. Economiștii sunt de părere că unele obligații, precum majorarea pensiilor cu 40%, nu vor putea fi onorate.

România a încheiat, anul trecut, cu o gaură la bugetul de stat de peste 5 miliarde de euro. Deficitul bugetar a depășit așteptările: 4,6% din PIB, față de 3%, cât este angajamentul asumat față de Comisia Europeană. Declanșarea procedurii de deficit excesiv este iminentă, anunță ministrul de Finanțe, care spune că nu vor urma măsuri de austeritate.

Ministrul de Finanțe estimează că România ar putea avea un deficit bugetar de sub 3,6% anul acesta. Țara noastră va reveni în ținta de 3% abia în 2022. Comisia Europeană a atenționat deja autoritățile române, mai ales că vor fi trei ani de încălcare a tratatului de aderare.

Economiștii sunt de părere că Guvernul va fi obligat să renunțe la o parte dintre obligații.

Surse oficiale susțin, pentru Știrile TVR, că procedura deficitului excesiv ar putea fi declanșată în martie. România ar deveni astfel singura țară europeană care ajunge în această situație, la începutul lui 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here