O terapie neconvenţională, dar eficientă, pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6

0

TOTEM, o metodă terapeutică bazată pe folosirea unor instrumente muzicale de tip tribal, a fost implementată de curând în beneficiul copiilor de la Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi Orşova, din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Acronim al formulei ”Therapy of Tribes Educating Minds”, metoda TOTEM îmbină metafora, ca element central în abordarea temelor de lucru, cu instrumente de percuție, concepte ale teatrului de improvizație și storytelling (arta povestirii). Temele sunt prezentate într-o manieră atractivă, care stârnește curiozitatea și dezvoltă o relație armonioasă între copii și terapeut.

Conform specialiştilor din centru, copiii cu dizabilităţi, majoritatea nonverbali și cu tulburări din spectrul autist, vor beneficia prin noua terapie de reglarea și integrarea senzorio-motorie, corelarea emoțiilor și inducerea efectului de relaxare, reducerea autostimulării, creșterea concentrării și stabilitatea atenției.

Tehnicile folosite vor ajuta la dezvoltarea tuturor funcțiilor psihice, facilitând, totodată, procesul socializării. 

Programul se derulează ca urmare a colaborării dintre DGASPC Sector 6 şi Jean-Baptiste Manitou, promotor în România al acestei metode terapeutice.

Un număr de 15 – 20 de copii din Centrul Orşova vor beneficia de efectele metodei  TOTEM , în cadrul unui program ce se va derula o dată pe lună, ca o completare a serviciilor de consiliere, integrare socială şi educaţională puse la dispoziţie de specialiştii DGASPC Sector 6.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here