Gabriela Firea: Bucureştiul se confruntă cu “o situaţie financiară extrem de dificilă”. Totuși, avem luminițe mai scumpe că la Viena

0

Primăria Capitalei susţine că nu are destule fonduri şi vrea să i se ceară 1,5% din PIB-ul României. 

Primăria Capitalei vrea nu mai puţin de un procent şi jumătate din Produsul Intern Brut al României. Solicitarea a fost semnată de Gabriela Firea şi ar putea fi votată chiar vineri de Consiliul General.

La nivelul actual al PIB, ar fi vorba de peste 15 MILIARDE de lei. Prin comparaţie, bugetul pe 2019 al Primăriei a fost de peste 6 miliarde de lei. La începutul anului, instituţia estima venituri de 6,822 miliarde lei, dar în vară, estimarea a fost redusă la 6,213 miliarde lei.

Potrivit Agerpres, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), ar putea decide, în şedinţa din 18 decembrie, să solicite Guvernului 1,5% din PIB pentru bugetul Capitalei, pe motiv că resursele bugetare ce i-au fost alocate sunt “insuficiente pentru a asigura o dezvoltare urbană conform angajamentelor luate”.

În referatul de aprobare, semnat de primarul general, Gabriela Firea, se afirmă că Municipiul Bucureşti a contribuit anul trecut cu cel puţin 25% din PIB-ul României. În acelaşi document se afirmă că Bucureştiul se confruntă cu “o situaţie financiară extrem de dificilă”, deoarece încasările ar fi fost sub aşteptări, în vreme ce cheltuielile au crescut. 

“Doar pentru asigurarea transportului public şi pentru serviciul de termoficare este nevoie de peste 2,2 miliarde lei, adică peste 80% din sumele încasate de Municipiul Bucureşti pentru anul 2019”, se precizează în raportul de specialitate.

Firea vrea să-l dea pe Orban în judecată dacă nu primeşte bani

Încă de la începutul acestui an, când partidul său era la guvernare, primarul Firea s-a plâns de reducerea bugetului, afirmând că e vorba de o răzbunare. Vineri, premierul Orban a anunţat că nu va ajuta financiar Primăria Capitalei. “Vrea să plătim noi factura pentru companii de nababi înfiinţate de Firea. Nu acceptăm aşa ceva”, a spus el, calificând cererea drept o “neobrăzare”.

Gabriela Firea a reacţionat anunţând ca vor fi formulate plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele prim-ministrului Ludovic Orban şi a ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, dacă nu alocă bani Primăriei pentru achitarea unor servicii de utilitate publică. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here