Bani mai mulți pentru cadastrul general

0

Din ianuarie 2020, prestatorii lucrărilor de cadastru general vor fi mai bine plătiți. Deputații au adoptat, în unanimitate, un Proiect de lege pentru modificarea alin. (30) şi (345) ale art. 9 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. Noul act normativ, care are drept scop accelerarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), prevede majorarea sumelor decontate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor cu un coeficient de 1,4.

Vezi AICI detalii privind Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF).

Dacă până acum, autorizații primeau pentru înregistrarea unei proprietăți în evidențele de cadastru și carte funciară între 60 și 132 de lei, de la 1 ianuarie 2020, aceste sume vor fi cuprinse între 84 și 184 de lei, în funcție de gradul de dificultate a terenului. Dealtfel, ANCPI a lansat săptămâna aceasta cea de-a șasea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general pe sectoare cadastrale. 
Noua măsură îi încurajează să primari să profite de banii puși la dispoziție de ANCPI și să caute prestatori.

„Într-o singură săptămână, aproape 1.600 de primării din 41 de județe au solicitat finanțare de la ANCPI. Am convingerea că numărul primarilor interesați va crește, având în vedere majorarea sumelor alocate de ANCPI lucrărilor de cadastru general. Vorbim despre o creștere substanțială, cuprinsă între 24 și 52 de lei/imobil, care va mări semnificativ șansele ca unitățile administrativ-teritoriale să găsească prestatori pentru înregistrarea sistematică a proprietăților”, a precizat Radu – Codruț ȘTEFĂNESCU, președinte – director general al ANCPI.

În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, față de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 și 135.000 de lei în 2016.
Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale mai pot încheia contracte de finanțare cu oficiile teritoriale până la data de 31 decembrie 2019. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate

PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional – aproximativ 313 de milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Până în prezent, ANCPI a înregistrat în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, prin PNCCF, peste 2,1 de milioane de proprietăți, dintre care peste un milion doar în anul 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here