Studiu: România are cea mai mare rată de sărăcie a persoanelor încadrate în muncă din UE

0

Chiar dacă salariul minim a fost majorat în ultimii ani, iar câteva categorii de bugetari au avut parte de mărirea câștigurilor salariale, România se află în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană având cea mai mare rată de sărăcie a persoanelor încadrate în muncă. Mai mult, un român din trei este expus în continuare riscului de sărăcie şi excluziune socială, atrage atenția Fundația World Vision România.

Fundaţia World Vision România şi Reţeaua Naţională Anti-sărăcie şi Incluziune Socială au organizat o dezbatere pentru a analiza ce şi-a propus ţara în Strategia Naţională pentru dezvoltarea durabilă a României, documentul care transpune Agenda 2030, cum arată realitatea din 2019 şi, cel mai important, cine şi ce trebuie să facă pentru a fi atinse ţintele.

Astfel, după patru ani de la adoptarea agendei globale Agenda 2030 şi a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), datele statistice arată că România este departe de a-şi fi atins ţintele propuse chiar şi pentru 2020, iar cele pentru 2030 par de nerealizat, potrivit fundaţiei.

1 din 3 români este expus riscului de sărăcie

Unul dintre principalele obiective din strategie este eradicarea sărăciei extreme pentru toţi cetăţenii până în 2030 şi reducerea cu cel puţin jumătate a numărului de cetăţeni care trăiesc în sărăcie relativă. Fundaţia avertizează că, în realitate, ratele sărăciei şi inegalităţii se menţin foarte ridicate în România, care trăieste în continuare un paradox al inegalităţii sociale şi al sărăciei, deşi creşterea economică a ţării se menţine peste media Uniunii Europene.

Astfel, conform ediţiei din 2019 a Semestrului European, unul din trei români este expus în continuare riscului de sărăcie şi excluziune socială. În plus, România are cea mai mare rată de sărăcie a persoanelor încadrate în muncă din UE (17,4%).

Abandonul școlar, la cote alarmante

Până în 2030, România şi-a propus reducerea ratei de părăsire timpurie a sistemului educaţional. În realitate, atingând valoarea de 16,4% in 2019, rata persoanelor (cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani) care au părăsit timpuriu sistemul de învăţământ şi de formare profesională rămâne una dintre cele mai ridicate din UE, potrivit datelor fundaţiei, citate de news.ro

În zonele rurale, rata este de 27,1%, iar în rândul populaţiei rome de 77%, iar 38,7% dintre copiii cu vârsta de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional.

România şi-a propus adoptarea politicilor, în special fiscale, salariale şi de protecţie socială, în scopul reducerii progresive a inegalităţilor, respectiv a proporţiei grupurilor dezavantajate. Fundaţia avertizează că nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale din zonele rurale este mai mare de două ori faţă de cel din oraşe.

”Zona rurală şi copiii se numără în continuare printre grupurile defavorizate, deoarece unul din doi copii români se confruntă cu riscul de sărăcie. România are cea mai mare pondere din UE a copiilor care trăiesc în sărăcie”, se arată în comunicat.

Specialiştii atrag atenţia că este nevoie de un plan concret de implementare a Agendei 2030, iar reprezentanţii Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă au declarat, în cadrul dezbaterii, că până la sfârşitul anului acest plan va fi finalizat.

”Parteneriatul stat-societate civilă-mediul privat este esenţial pentru implementarea Agendei. Pentru ca obiectivele de dezvoltare durabilă să fie atinse, un prim pas extrem de important este ca acestea să fie din ce în ce mai vizibile şi popularizate, astfel încât atât fiecare cetăţean în parte, cât şi mediul privat, societatea civilă şi, cel mai important, autorităţile să şi le asume şi să le implementeze”, se arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here