LIVE TEXT. Moțiunea de cenzură a trecut. 238 de parlamentari au votat pentru căderea guvernului Dăncilă

0

Moțiunea de cenzură semnată de 237 de parlamentari se dezbate începând cu ora 10 în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziției și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale. Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția are nevoie de 233 de voturi. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după ce Guvernul Dăncilă a picat, ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură, că ”astăzi a câştigat România”. El a exclamat ”Rezolvat!”. Preşedintele a felicitat PNL şi celelalte partide de opoziţie. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări vineri, de la ora 11:00, pentru desemnarea unui nou Guvern şi pentru a vedea poziţia acestora faţă de alegerile anticipate.

14.30 Moțiunea a trecut cu 238 de voturi pentru.

12.30 A inceput votul

10.12 A început citirea moțiunii în plenul reunit al celor două camere. Deputatul USR Gabriel Seidler citește textul moțiunii „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”

10.05 Eugen Tomac anunță că un coleg de-al lui de la PMP va veni cu ambulanța pentru a vota, deși trebuia să se opereze astăzi

10.02 Liderul USR Dan Barna este optimist că moțiunea va trece.

10.00 Viorica Dăncilă, la intrarea în sala de plen: Nu am emoții, știu că moțiunea nu va trece

09.29 Ludovic Orban le-a spus parlamentarilor liberali că din 237 de semnatari ai moțiunii lipsesc 3, dar contează pe cel puțin 10 voturi suplimentare 
09.27 La această oră începe sedința grupurilor parlamentar al PSD, unde a ajuns și Viorica Dăncilă. 
09.25 Băsescu: Moțiunea va trece la limită, dar va trece. Cert e că PNL nu va putea face un guvern onorabil, adică fără Ponta, Tăriceanu și Hunor.

UPDATE 9.14. Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament şi a transmis voalat o ameninţare pentru cei din PSD care vor vota moţiunea.

Va fi sau nu va mai fi guvernul Dăncilă de mâine? Paralmentarii sunt chemați să dea răspunsul la această întrebare, prin votul asupra moțiunii de cenzură. Astăzi, doi parlamentari social-democrați, care trecuseră la Pro România și promiteau că vor vota moțiunea, s-au întors la PSD. Cert este că liderii PSD se declară siguri sută la sută că Guvernul va rămâne în funcție, în timp ce opoziția e convinsă că va reuși să îl demită.

Alina Gorghiu, senator PNL: O moțiune de cenzură nu are farmec dacă n-ai emoții. Sper însă să avem succes.

Valeriu Steriu, deputat PSD: Vom avea mâine mult mai puține voturi decât semnăturile depuse acum o săptămână.

Optimismul e împărtășit de ambele tabere, și de putere, și de opoziție.

Cei de a PSD sunt încurajați și de faptul că doi colegi care plecaseră la Pro România s-au întors în partid hotărâți să sprijine Guvernul.

Adrian Ţuţuianu, senator Pro România: Cred că s-au decredibilizat. Pentru că nu poți să te plimbi într-o săptămână de la un partid la altul și să încerci să spui de fiecare dată altceva.

Mihai Fifor, secretarul general al PSD: Eu nu știu ce a pus opoziția pe masă ca să încerce să convingă pe cineva să voteze împotriva acestui guvern.

Adversarii cabinetului își fac deja planuri pentru ce va fi după căderea Guvernului, în timp ce Viorica Dăncilă e cu gândul la remanierea echipei.

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele ALDE: O văd pe dna Dăncilă foarte disperată. Își face curaj singură și, pe de altă parte, în discursul pe care l-a ținut ieri încerca să fâlfâie tot felul de amenințări, să le spunem așa, care ar plana asupra parlamentarilor PSD în cazul în care votează moțiunea.

Viorica Dăncilă, preşedintele PSD: Nu le-am promis nimic. Am avut discuții legate de România, legate de responsabilitatea pe care o au, discuții legate de obligația pe care o au față de cei care au votat și anume aceea a implementării programului de guvernare.

Votul auspra moțiunii de cenzură e programat joi. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari, iar Guvernul poate fi demis cu 233 de voturi.

„Toată lumea este optimistă. Nu stim cine vine la guvernare, nu au program, asta spune multe”., a afirmat liderul PSD.


Conform procedurii, în debutul ședinței premierul Viorica Dăncilă va susține un discurs de la tribuna Parlamentului, urmată de liderii partidelor parlamentare. În final, tot Viorica Dăncilă va fi cea care va avea ultimul cuvânt. Votul este unul secret, cu bile. 

Partidele din Opoziție au luat deja decizia de a vota la vedere, în timp ce social democrații vor fi în sală, însă nu vor vota. 

Deja au fost întorși mai mulți parlamentari care au plecat din PSD la partidul lui Victor Ponta și care ar fi votat moțiunea, iar altora, care au semnat documentul, li s-au promis funcții sau bani ca să nu voteze. Miercuri, cu o zi înaintea votului, deputații Horia Nasra și Cornel Itu au anunțat că se întorc în PSD după ce au stat o săptămână în partidul lui Victor Ponta.

Cum arată ultimele calcule

-237 de parlamentari au semnat moțiunea de cenzură (dintre aceștia un parlamentar de la USR nu va fi prezent din motive de sănătate, Oana Bîzgan -deputat independent- este în deplasare, iar Sorin Bota și Emanoil Savin ar putea să nu voteze)

-Ludovic Orban a precizat că mai are discuții cu cel puțin 10 parlamentari și că există o rezervă de cel puțin 7 voturi, ceea ce ar garanta succesul moțiunii cu puțin peste 240 de voturi

-Surse din PSD susțin că nu vor fi mai mult de 225-227 de voturi

-O miză importantă sunt și cele 17 voturi ale minorităților naționale. Deși doar un parlamentar al minorităților a semnat moțiunea, cel puțin 7 deputați ar putea însă să o voteze, susțin surse din PNL.

Ce se întâmplă după moțiune

Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Dăncilă este demis. Președintele convoacă partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni și desemnează, în urma consultărilor, un premier care are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet cu care să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Dacă premierul propus nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament se intră în procedura alegerilor anticipate, care nu pot fi însă organizate decât anul viitor.

Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 233 de voturi „pentru”, atunci Viorica Dăncilă rămâne în funcție, însă va fi nevoită să vină în Parlament pentru un vot prin care să își competeze guvernul după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul a declarat că săptămâna viitoare ar urma să vină în Parlament pentru remanierea guvernului, dacă moțiunea este respinsă. Următoare moțiune de cenzură pe care o mai poate depune Opoziția va fi abia în următoarea sesiune parlamentară, de la începutul anului viitor.

Viorica Dăncilă le-a explicat parlamentarilor că miza acestei moțiuni o reprezintă dosarele, secția specială și numirea procurorilor. În acest context Viorica Dăncile le reamintește social-democraților de „dosare” și le spune, aparent misterios, „sper să nu vreți să ne întoarcem…”, fără a-și duce fraza până la capăt, ceea ce poate fi interpretat ca o amenințare voalată:

Miza nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, mizele sunt legate de Secția Specială, de numirea procurorilorSper că nu vreți să ne întoarcem… Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit. De fapt, asta este miza. Nu vă imaginați că au ca și miză ocuparea unor posturi de miniștri, pentru care nu au nici un program. Ce să pună în loc? Ce să pună în loc? Ce să facă?”, spune Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here