Dan Nica, noua propunere a lui Dăncilă pentru funcția de comisar european. PSD-istul a fost judecat în dosare cu prejudicii uriașe

0
ITRE committee meeting - Fair market for industry - Exchange of views with EU Commissioner for Competition

Europarlamentarul PSD Dan Nica a fost votat în CEx al PSD, marţi, să fie noua propunere de comisar european.

Decizia a fost votată în Comitetul Executiv al PSD, nefiind niciun vot împotrivă, au adăugat sursele citate. 

Dan Nica fusese propus iniţial, odată cu Rovana Plumb, pentru funcţia de comisar european, de către Guvern. 

Înaintea CEx, Viorica Dăncilă a anunţat că a discutat, luni, cu Ursula von der Leyen doar despre cazul Rovanei Plumb, respinsă de Comisia JURI pentru poziţia de comisar european. Premierul a precizat că va mai avea o discuţie pe tema propunerii comisarului european cu preşedintele ales al CE.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european. Comisia a trimis o scrisoare către preşedintele PE. 

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu. 

Astfel, Ungaria îl va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi pentru funcţia de membru al Comisiei Europene, a afirmat un oficial european citat de agenţia Reuters.

În 2018, Dan Nica a scăpat de acuzații în 2 dosare de mare corupție: Microsoft și EADS

Procurorii DNA au început cercetările in REM (fără a avea un inculpat anume), însă toate firele duceau la Săniuță, Blaga și Nica.

În anul 2004, Guvernul Năstase a atribuit, fără licitație, contractul pentru pentru supravegherea și securizarea (întărirea) a 3.147 de kilometri de frontieră a României, potrivit G4Media. Contractul a fost în valoare de 650 de milioane de euro.

Ulterior, în 2005 și 2009, noii miniștri de Interne (Vasile Blaga și Dan Nica) au intervenit asupra acestui contract. De exemplu, în mandatul lui Dan Nica contractul a fost majorat la suma de 750 de milioane de euro.

Procurorii DNA au început reînceput cercetările în dosarul EADS, în anul 2015. Existau informații că germanii de la EADS ar fi fost obligați să subcontracteze lucrări în valoare de 60 de milioane de euro unor firme românești pentru a putea beneficia de clauze favorabile în contract. Asupra foștilor miniștri de Interne, printre care și Dan Nica, a planat bănuiala de abuz în serviciu, dezincriminată după venirea PSD la putere, în decembrie 2016.

Ieri (vineri, 28 decembrie 2018) presa din România a făcut public faptul că procurorii DNA „au decis clasarea dosarului EADS din lipsă de probe”.

Altfel spus, niciunul dintre cei 3 foști miniștri de Interne (printre care și Dan Nica) asupra cărora plana suspiciunea că ar fi comis abuz în serviciu nu va fi inculpat vreodată pentru felul în care a fost atribuit contractul EADS, de 650 de milioane de euro, majorat ulterior, în mandatul lui Dan Nica, la suma de 750 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here