Liderul Sindicatului Liber RADET și al Federației Sindicatelor din Serviciile Publice, Ioana Stoica, cere modificarea de urgență a Legii 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică.
„Proiectul de lege pentru modificarea legii termiei, un proiect fundamental pentru supraviețuirea sistemelor de termoficare din toată țara, zace de 11 ani în sertarele Parlamentului. Printre altele, acest proiect prevede scăderea TVA pentru energia termică furnizată populației prin sistemele centralizate de încălzire. Numai această singură prevedere este de o importanță vitală pentru supraviețuirea nu doar a sistemului de termoficare din Capitală, ci si pentru celelalte sisteme de încălzire centralizate din orașele României, cele care nu au fost distruse până acum”, a declarat Ioana Stoica pentru București Fm.
Șefa sindicaliștilor de la RADET București și din serviciile publice mai spune că nu înțelege indiferența tuturor factorilor de decizie față de problema termoficării.
„Sistemele centralizate de încălzire, cele care au mai rămas în funcțiune, reprezintă singura soluție modernă, civilizată și sustenabilă pentru asigurarea unui serviciu public de încălzire în marile orașe. Sistemele de termoficare sunt singurele care pot asigura agent termic pentru populație, în condiții de eficiență energetică și economică, la un preț accesibil și cu respectarea normelor de protecție a mediului. În aceste condiții nu pot să înțeleg dezinteresul cu care factorii de decizie, de la Președintele României, care a întors la Parlament legea termiei, până la Guvern, Ministerul de Finanțe și cel al Energiei, până la partidele politice parlamentare, tratează această problemă majoră a societății românești”, susține Stoica.
„De asemenea, nu înțeleg atitudinea conducerii și a sindicatului de la ELCEN care, în loc să pună umărul la soluționarea problemei sistemului de termoficare din Capitală, se pretează la atacuri murdare și lipsite de orice temei real la adresa primarului general Gabriela Firea și a Sindicatului Liber RADET. Parcă cei de la ELCEN nu ar ști că 90/% din banii pe care îi încasează provin din energia termică vândută către bucureșteni și din bonusul de cogenerare, care nu ar exista dacă nu ar cumpăra Bucureștiul agentul termic. Agentul termic livrat bucureștenilor este un produs secundar în procesul tehnologic de producere a energiei electrice, dar el asigură, de fapt, sustenabilitatea ELCEN. Soarta Electrocentrale București SA este strâns legată de cea a RADET și, cu toate acestea, avocații ELCEN cer cu îndârjire falimentul RADET”, a declarat Ioana Stoica pentru București Fm.
Șefa sindicaliștilor de la RADET și din serviciile publice spune că cei care ar putea pune umărul la rezolvarea problemei serviciului public de încălzire din București prin înființarea SACET BUCUREȘTI, în urma trecerii Electrocentrale București SA (ELCEN) în subordinea Primăriei Capitalei, nu par să fie pe deplin conștienți de faptul că aproape 1,5 milioane de bucureșteni, care locuiesc în cele 560 de mii de apartamente legate la sistemul de termoficare sunt dependenți de soarta sistemului centralizat de încălzire.
În context, trebuie amintit faptul că Proiectul de Lege pentru modificarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică 325/2006 (Pl-x 567/2008) se află de circa 11 ani în lucru la Camera Deputaților. Depus pe 1 martie 2008, acest proiect de modificare legislativă nu a ajuns, nici până în ziua de astăzi, să fie publicat în Monitorul Oficial.
De asemenea, trebuie reamintit faptul că, pe 11 septembrie, liderul Sindicatului Liber RADET lansa o scrisoare deschisă către Președintele României, președintele Comisiei de Industrii și Servicii și grupurile parlamentare din Camera Deputaților, scrisoare prin care trăgea un semnal de alarmă privind situația disperată a sistemului de termoficare din Capitală și cerea modificarea de urgență a Legii 325/2006 și punerea ei în acord cu realitățile sistemelor de încălzire centralizată.