Tron special pentru vizita Papei la Blaj

1

Un tron arhieresc din lemn, aur şi catifea albă a fost construit special pentru vizita Papei Francisc, din 2 iunie, de la Blaj. Organizatorii vizitei spun că acesta are semnificaţii spirituale şi simbolice. Pe Câmpia Libertății de la Blaj, Suveranul Pontif va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici.

„Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos”, susţin organizatorii vizitei Papei. Potrivit acestora, aurul reprezintă „omagiul şi închinarea în faţa lui Dumnezeu”, iar catifeaua albă reprezintă „puritatea cugetului şi a simţirii creştine”.

Tronul arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii a fost construit de Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universităţii de Artă Bucureşti, scrie mediafax.ro. Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, Papa Francisc va oficia Liturghia de Beatificare a celor şapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.

Scaun special și pentru întâlnirea cu comunitatea romă

Tot la Blaj, Suveranul Pontif are programată o întâlnire de aproape o oră cu reprezentanţi ai minorităţii rome, într-o biserică purtând hramul „Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu”. Lăcaşul de cult a fost ridicat de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Blaj şi al unor sponsori, pe locul unei foste mori în doar trei luni, în cartierul „Barbu Lăutaru”, unde locuieşte cea mai mare parte din această comunitate, ce reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului Blaj.

Aici, scaunul, altarul şi analogul bisericesc care vor fi folosite de Papa Francisc au fost realizate într-un atelier din Blaj, scrie adevarul.ro

Scaunul a fost confecţionat din lemn de stejar, arbore care simbolizează puterea credinţei creştine. Scaunul este tapiţat cu catifea albă, având spătarul decorat cu stema papală, realizată în tehnica broderiei. Spătarul înalt, terminat în formă de arc semicircular, evocă bolta cerească. Numit şi arc în plin centru, el este specific arhitecturii romane şi ulterior celei clasice. Albul catifelei semnifică puritatea, fiind „culoarea“ catolică liturgică, folosită la toate sărbătorile Domnului. Linia arcului din lemn, care finalizează spătarul, alături de arcul însoţitor săpat în lemn şi de arcul format de partea superioară a catifelei fac o aluzie subtilă la Sfânta Treime.

„Am primit comanda de la biserică în urmă cu ceva mai mult de o lună, iar săptămâna trecută am reuşit să terminăm atât scaunul, cât şi altarul şi analogul bisericesc.“, a declarat Alin Rîşniţă, unul dintre cei doi acţionari ai firmei „Valger Lemn“, citat de adevarul.ro. Rîşniţă spune că a ţinut special să se implice direct şi că i-a făcut plăcere să lucreze cot la cot cu angajaţii săi, dată fiind cauza şi destinaţia comenzii: „Eu am decupat lemnul computer şi m-am ocupat de frezat, a fost o muncă plăcută şi mi-a dat un sentiment aparte”.

Pregătirile pe ultima sută de metri

Gheorghe Rotar, primarul din Blaj, a declarat că pregătirile pentru eveniment sunt în grafic, cele trei locuri de parcare amenajate la intrările în oraş dinspre Alba Iulia, Târgu Mureş şi Sibiu sunt aproape finalizate, iar la amenajarea scenei de pe Câmpia Libertăţii se lucrează la finisaje.

„Pregătirile sunt în grafic, deşi am întâmpinat dificultăţi foarte mari din cauza condiţiilor meteo. Sper din tot sufletul ca această manifestare să fie una de mare ţinută, sper să ne ajute şi vremea şi cel mai mult doresc să fie fără incidente. Fac apel la cei care vor veni să ne aplecăm asupra celor sfinte şi să lăsăm alte dispute pentru alte perioade şi în alte momente”, a declarat primarul.

El a mai precizat că în oraş s-au mai făcut şi reparaţii la drumuri, au fost reabilitate parcurile şi s-au făcut aranjamente florale în culorile papale.

Potrivit organizatorilor evenimentului, pe Câmpia Libertăţii vor exista puncte de prim ajutor şi toalete ecologice. Pentru ca fiecare pelerin să poată urmări în condiţii foarte bune programul cultural-religios, organizat în intervalul orar 08.00-10.15, precum şi Sfânta Liturghie de la ora 11.00, pe Câmpia Libertăţii vor fi montate opt ecrane de mari dimensiuni.

Cei care nu au invitaţii la acest eveniment, vor putea urmări toate aceste momente pe un ecran instalat în Piaţa 1848, la intersecţia cu strada Astra.

Pelerinii interesaţi de cărţi, obiecte religioase, suveniruri, le vor putea achiziţiona de la standul editurilor autorizate pentru acest eveniment, care vor amplasate în Piaţa 1848 şi în zona punctelor de acces de pe Câmpia Libertăţii.

Pelerinii care vor sosi la Blaj vor avea la dispoziţie o zonă de alimentaţie publică care va fi amenajată în Parcul Avram Iancu, standurile cu mâncare fiind amplasate pe aleile celui mai mare parc din municipiu, unde se vor comercializa doar produse alimentare, apă şi băuturi răcoritoare.

În ziua de 2 iunie 2019, va fi interzis consumul băuturilor alcoolice, precum şi comercializarea acestora, în zona centrală a municipiului Blaj şi în toate locaţiile vizate de vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc.

„În ziua de 2 iunie 2019, totul va fi organizat pentru ca fiecare pelerin să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum şi de beatificarea celor şapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinţei şi a dreptului la existenţă a Bisericii Greco-Catolice din România”, au transmis reprezentanţii bisericii.

Articolul face parte din Campania dedicată vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, prin care portalul PiataPresei.ro își propune să promoveze municipiul Blaj și județul Alba – locuri încărcate de istorie şi spiritualitate, dar și cu o viața economică efervescentă. 
Această campanie este realizată cu sprijinul Bosch Automotive și Florea Grup, sub patronajul Primăriei Municipiului Blaj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here