Primăria Brașov și operatorul de salubrizare Brai-Cata au inaugurat în această dimineață prima rampă de gunoi smart, amplasată în cartierul Valea Cetății la intersecția străzilor Carpenului cu Arțarului.
Aceasta este doatată cu camere de luat vederi și este dedicată exclusiv pentru aruncarea deșeurilor reciclabile. Fantele cotainerului de mari dimensiuni se deschid însă doar prin scanarea unui cod de bare, fiecare proprietar din această zonă arondată la respectiva platformă urmând să primească prin intermediul asociațiilor de proprietari saci de diverite culori (în funcție de gunoul reciclabil) care au pe ei un cod de bare. Practic, acestă ecoinsulă este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deșeurile reciclabile (pe baza codurilor de bare); are un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor, care transmite un SMS operatorului, în momentul în care sunt pline; sistem de monitorizare video a ecoinsulei, dar și sistem de odorizare interioară a ecoinsulei.
„Fiecare persoană scanează sacul, iar în acel moment se deschide containerul, care are un sistem special, astfel încât să nu existe riscul să prind mâna celui care aruncă sacul. De asemenea, în momentul în care este aruncat un sac, noi vedem exact cine a fost, iar în momentul în care ajunge în stația de sortare și constatăm că în respectivul sac era de fapt gunoi menajer știm exact cine a fost proprietarul. O dată se poate întâmpla o greșeală, dar dacă greșeala se repetă o considerăm abuz și luăm măsuri”, a explicat reprezentantul companiei de salubrizare.
În schimbul gunoiului reciclabil, aparatul de pe econinsulă va emite și un bon valoric cu o sumă, în funcție de cantitatea de recicalbile depuse, care apoi va fi scăzută din factura la gunoi. Investiția într-o astfel de eco insulă este de 20.000 de euro și a fost suporată de către operator. Gunoiul menajer va fi aruncat în continuare la o rampă clasică, care a fost însă modernizată. Primarul Brașovului a precizat că sistemul este în teste și va fi extins doar dacă își dovedește rentabilitatea ținând cont că investiția este destul de costisitoare.
Preventiv, chiar dacă există camere, platforma de gunoi va avea și un „paznic” care îi va ajuta pe locuitorii din zonă să folosească noul sistem, dar și să nu mai „scape” sacii de gunoi lângă platformă.
De asemenea, tot de astăzi a mai devenit funcțională o altă ecoinsulă, care conține și sistem de preulare a deșeurilor menajere, în cartierul Scriitorilor, pe strada Alexandru Sahia.