Liderul PNL, Gabriel Dumitrașcu, a făcut, la cererea Piața Presei, o analiză privind guvernarea Capitalei de la edilul Traian Băsescu până la Gabriela Firea:
Fiecare primar rămane cu etichete în memoria colectivă. Băsescu a curățat Bucureștiul de chioșcuri și câini vagabonzi, dar a rămas memorabil și prin lupta aprigă cu Adrian Năstase pentru autonomia decizionala și bugetară a orașului.Videanu a creionat și a început marile proiecte de dezvoltare: pasaje,artere, Stadionul Național, a cumparat autobuzele Mercedes care funcționeaza și acum, dar a intrat în folclor și cu ”borduriada”.
Oprescu are meritul de a fi continuat proiectele începute anterior, dar a risipit timp, energie și bani pe conturarea unor proiecte futuriste, gen autostrada „suspendata”.
Oprescu a început falimentul RADET
Tot în primul său mandat a debutat și epoca diminuării și întârzierilor la plata subvenției catre RADET, iar ulterior tratamentul cu efect placebo al fuziunii ELCEN-RADET, ca modalitate de stingere a datoriilor acumulate. Ultima parte a mandatului ne-a arătat un primar general care a pierdut hățurile administrației, confuz între multe proiecte începute și nefinalizate.
Vorbind de mandatul doamnei Firea, trebuie sa fac o comparație: în urmă cu 10 ani veniturile din bugetul Capitalei insumau 1,8 miliarde lei, anul trecut veniturile au fost de 4,2 miliarde lei.
Firea: Niciun proiect de investiție în trei ani
Plecând de la această realitate și așteptările erau pe măsura veniturilor. Din nefericire pentru bucureșteni, după trei ani de mandat ai doamnei Firea nu pot nominaliza nici macar un proiect nou care să fi adus o satisfacție unanimă. Din contră, Bucureștiul e tot mai blocat în trafic, termoficarea a devenit o loterie și RADETul a intrat în faliment, aerul e tot mai îmbâcsit, iar orașul, chiar dacă produce mai multe venituri ca niciodată, functionează pe datorie. Peste toate se suprapune o neputință de a înțelege direcțiile de dezvoltare a economiei libere și nevoii de expansiune a orașului, pentru care să creezi strategii și reglementări favorabile.
Dezvoltarea Bucureștiului se face după Planul de Urbanism General aprobat în 2000, cu toate că în 2013 a început elaborarea unui nou plan.
În ritmul de evoluție al elaborării sunt convins că datele inițiale și măsurile propuse vor fi depășite de realitate. BUCUREȘTIUL a fost lipsit în ultimii ani de o viziune coerentă și integratoare de dezvoltare, bazată pe principii, care să pornească de la realitățile momentului, să evalueze și să înțeleagă cauzele, să fixeze obiectivele și așteptările ce trebuie îndeplinite, să compare soluții alternative, să decidă și să prioritizeze măsurile în succesiune logică și corelată, astfel încât să ofere cât mai multă satisfacție bucureștenilor cât mai curând posibil și să concentreze alocările de resurse în acord cu prioritățile reale. Dacă orașul nu se dezvoltă inteligent, veniturile vor fi mai puține și nu vor putea susține nevoia de fonduri pentru creșterea calități vieții.
Trăim o perioadă a umflatului în pene fără rost. D-na Firea a anunțat la începutul anului trecut venituri bugetare de 5,6 miliarde lei, la finalul anului acestea au fost de doar 4,2 miliarde lei. Pe baza a 1,4 miliarde lei pe care știa că nu-i realizează a aruncat tot felul de promisiuni, care desigur nu se vor materializa. A gestionat atât de bine bugetul că a rămas la finalul anului cu datorii de peste 500 de milioane lei. Anul acesta o ia de la capăt. A anunțat venituri de peste 6,7 miliarde lei, în condițiile în care veniturile sigure nu vor depăși 3,8 miliarde lei. Ne așteaptă noi promisiuni de 2,9 miliarde care nu vor avea sursă de finanțare și un deficit la finalul anului pe care-l extimez la un miliard lei, pe care-l adăugăm la alte 1,2 miliarde lei deficit cumulat de la începutul mandatului. Din perspectivă bugetară, Bucureștiul doamnei Firea trăiește pe datorie și se îndreaptă spre blocaj financiar.