Bacnotele euro au altă față

0

Banca Centrală Europeană (BCE) a pus în circulaţie marţi noile bancnote de 100 şi 200 de euro din seria ”Europa”.

Primele patru bancnote din seria Europa, de 5 euro, 10 euro, 20 de euro şi 50 de euro au fost puse în circulaţie în perioada 2013 – 2017.

Seria este denumită Europa pentru că bancnotele conţin un portret al Europei din mitologia greacă.

O hologramă-satelit şi un număr verde-smarald optimizat sporesc rezistenţa la contrafacere a bancnotelor. Bancnotele includ elemente de siguranţă noi şi inovatoare şi sunt uşor de verificat utilizând metoda „atinge, priveşte, înclină”, spune BCE.

În partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri „€” de mici dimensiuni, care gravitează în jurul numărului la înclinarea bancnotei şi care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, un portret al Europei, elementele arhitecturale şi un simbol „€” de mari dimensiuni. Noile bancnote de 100 de euro şi 200 de euro includ, de asemenea, un număr verde-smarald optimizat. Deşi acesta este prezent pe toate celelalte bancnote din seria „Europa”, această versiune optimizată prezintă şi simboluri „€” în interiorul numărului.

Noile bancnote de au acum o înălţime egală cu cea a bancnotei de 50 de euro, fiind astfel mai uşor de manipulat şi procesat cu ajutorul echipamentelor. De asemenea, acestea vor încăpea mai bine în portofelele cetăţenilor şi vor avea o durată de viaţă mai lungă, întrucât vor fi mai puţin expuse uzurii.

Iniţialele Băncii Centrale Europene apar pe bancnote în zece variante, în urma lărgirii uniunii din 2004, 2207 şi 2013. Denumirea „euro” este scrisă şi cu litere chirilice, pe lângă cele latine şi greceşti. Harta Europei de pe reversul bancnotelor include şi Cipru şi Malta. Bancnota de 100 de euro prezintă elemente arhitecturale în stiluri baroc şi rococo, de la 1600 la 1750, iar cea de 200 de euro elemente arhitecturale metalice şi de sticlă din secolul XIX.

Bancnotele sunt semnate de Mario Draghi, preşedintele băncii.

Bancnota de 100 de euro este a treia cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, după cea de 50 de euro şi cea de 20 de euro.

Similar tuturor celorlalte cupiuri, bancnotele de 100 de euro şi 200 de euro din prima serie vor rămâne mijloace legale de plată şi vor continua să circule în paralel cu noile bancnote, urmând să fie retrase treptat din circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here