Un vagon cu care au fost deportați evreii la Auschwitz, în gara din Satu Mare

0

Un vagon cu care au fost deportaţi evreii la lagărele de concentrare şi exterminare Auschwitz – Birkenau a fost expus luni în gara din municipiul Satu Mare, în cadrul unei expoziţii de aducere a aminte a tragediilor care au avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Vagonul este deţinut de către asociaţia „Elet Menete Alapitvany – Fundaţia Marşul Vieţii” din Budapesta şi cuprinde fotografii, valize şi alte obiecte luate de evrei în timp ce erau deportaţi către lagărele de concentrare şi exterminare.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti Satu Mare, Adrian Beşa, a declarat că aceste expoziţii sunt necesare pentru ca „trecutul bunicilor să nu devină viitorul nepoţilor noştri”.

„Ne putem pune întrebarea de ce trebuie să vorbim despre cele petrecute cu ani în urmă, de ce trebuie să ne amintim despre acele vremuri atât de dureroase? Pentru aceste întrebări organizatorii expoziţiei deja au dat şi răspunsul: ca trecutul bunicilor să nu devină viitorul nepoţilor noştri. Este incontestabil faptul că evreii sătmăreni au fost implicaţi în trecutul acestei regiuni. Evreii sătmăreni au constituit până la Holocaust una dintre cele mai mari comunităţi mozaice din spaţiul intracarpatic. Pentru prima dată evreii sunt atestaţi cert în anul 1712”, a spus Beşa.

El a arătat că evreii au deţinut mari fabrici din Satu Mare, unele dintre ele existând şi astăzi, dar sub alt nume.

„Evreii sătmăreni au avut ca ocupaţii principale comerţul şi industria. În 1842 s-a permis pentru prima dată stabilirea evreilor în oraşul Satu Mare. Evreii au contribuit la dezvoltarea industrială, la ridicarea economică a judeţului Satu Mare în general. Istoria sătmăreană a fost condusă tot de evrei, Freud în industria textilă, Szabo şi Reiter – fabrica Unio, fraţii Princz – vase emailate şi construcţii maşini, Markovits – industria spirtului, Vininger – fabrica de cărămidă, Reuter – fabrica de ciocolată, Frenkel – fabrica de bomboane. În profesiile intelectuale evreii au fost, de asemenea, în primele rânduri”, a spus Beşa.

Problemele au început în 1944, când aproape 18.900 de evrei au fost adunaţi în ghetou, îmbarcaţi în vagoane şi duşi spre lagăre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here