EXCLUSIV. Sistemul SCOMAR nu a funcționat în zilele în care șalupele cu cocaină au intrat în România

  1

  Încă sunt găsite pachete cu droguri în zona de coastă. Totul a început cu descoperirea unei şalupe încărcate cu peste o tonă de cocaină în Deltă, acum o săptămână.

  Autorităţile vor să afle acum dacă sistemul care monitorizează apele teritoriale a funcţionat în parametri atunci. Este important de aflat şi în ce condiţii a intrat cocaina în ţară şi ce ramificaţii are gruparea de traficanţi din Serbia în România.

  Citește și:

  Exclusiv. Firea s-a împăcat cu Dragnea după ce a primit cadou posturi în ministere

  Ministrul de interne a anuntat, în premieră, că se fac verificări în curtea Gărzii de Coastă. Iar anunțul a fost făcut chiar la inaugurarea noului sediu al poliției de frontieră Isaccea.

  Surse autorizate susțin că sistemul SCOMAR, cel care semnalează fiecare navă ce intra în apele teritoriale, nu ar fi funcționat la parametri normali în zilele în care o salupă încărcată cu cocaină a ajuns în largul Mării Negre în zona românească.

  O echipă a controlului intern a făcut verificări şi săptămâna trecută la SCOMAR, dar ar fi fost vorba doar de o inspecţie tehnică. Şeful poliției de frontieră recunoaște că, uneori, sistemul de supraveghere a frontierelor maritime are probleme: ”Nu putem pune în discuție că oprim sau dăm drumul. Dar putem discuta despre condiții meteo care au dus punctual la imposibilitatea de a asigura detecția. Astăzi, la Constanța a fost ceață și nu s-a putut face detecția decât în apropierea țărmului Mării Negre. Asta e tehnologia.”

  În noaptea 21 spre 22 martie a fost furtună pe Marea Neagră, iar traficanții au profitat de vremea rea şi au încercat să ajungă pe plajele din România cu şalupe încărcate cu tone de cocaină. Dar una dintre ambarcaţiuni a fost avariată, iar cărăuşii au pierdut o mare cantitate de droguri. De atunci pe litoralul românesc tot apar pachete cu cocaină.

  Patru persoane au fost reținute în acest caz. Sunt cărăuşi care ar fi refuzat orice colaborare cu anchetatorii. Fac parte dintr-o mare rețea balcanică despre care presa din Serbia susține că este condusă de un sârb și un muntenegrean. Surse judiciare susțin că liderul sârb este cunoscut de interlopii din România şi este un furnizor constant de droguri pentru traficanţii locali.

  Aceleași surse spun că cel puțin o grupare infracțională din Capitală și-ar fi trimis deja oamenii pe litoral pentru a încerca să pescuiască din mare cât mai multe pachete cu cocaină.

  Autoritățile au reușit captureze în jur de 1,5 tone de droguri.

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here