Dragoș Petrescu, HORA: Deficitul de personal din industria ospitalității din România depășește 50.000

1

Industria ospitalității din România, care reunește peste 36.000 de retaurante, cafenele și baruri la nivel național, se confruntă cu un deficit major al forței de muncă. Conform estimărilor oficiale ale liderilor din sector deficitul de personal este de peste 50.000, unele voci estimând chiar o cifră de 100.000, a menționat Dragoș Petrescu, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

Potrivit datelor prezentate de Dragoș Petrescu în cadrul celei de-a treia ediții a Conferinței Naționale a Ospitalității, care s-s desfășurat, ieri, la București, cifra de afaceri a industriei ospitalității la finalul anului 2017 depășea 13,5 miliarde de lei, după o creștere anuală de 15%.  “83% din capitalul în ospitalitate provine din România”, a precizat președintele HORA și președintele grupului City Grill.

“Avem clienţi în faţa restaurantelor, dar nu are cine să-i servească”

“La nivelul anului 2017 existau la nivel naţional 36.000 de restaurante, baruri, cafenele, din care 6.000 în Bucureşti. 300.000 de oameni erau angajaţi în industrie şi aici includem şi serviciile conexe, iar valoarea medie a bonului este de 50 de lei. Ca previziuni, avem peste 50.000 de oameni deficit de personal în industria ospitalităţii. Sunt voci care spun că numărul acestora ar fi şi mai mare. Avem clienţi în faţa restaurantelor, dar nu are cine să-i servească”, a spus Dragoș Petrescu.

Potrivit președintelui HORA, România are nevoie de o industrie a ospitalităţii curată şi reglementată, în condiţiile în care oamenii experimentează, din ce în ce mai mult, „ieşitul la restaurant”.

„HORA coagulează industria şi operatorii pentru a putea să creştem pe termen lung. HORA se bazează pe patru principii. Primul este că trebuie să fim profitabili ca să existăm, al doilea este că trebuie să punem accent şi în valoare tradiţia românească şi cultura gastronomică românească, să avem capacitatea de inovaţie, să reinventăm într-o piaţă care este din ce în ce mai pretenţioasă, să avem capacitatea de a ne transforma şi a ne adapta condiţiilor din ce în ce mai dificile, dar bune”, a menționat Dragoș Petrescu.

“Oamenii au, astăzi, bani, au dorinţă şi educaţia de a experimenta ieşitul la restaurant şi mă refer aici şi la noile canale care se dezvoltă – street food, delivery etc. Coordonatele sociale, capacitatea de face atât de interesante şi necesare restaurantele noastre şi modul de exprimare în restaurante. De asemenea, să respectăm legea, avem nevoie de o industrie curată şi reglementată, pentru că, prin ceea ce facem astăzi, reuşim să păstrăm şi mâine. Numărul de clienţi dispuşi să cheltuiască bani a crescut în România. Acest TVA de 5% ne face din plătitori de TVA, debitori de TVA şi este un avantaj colosal pe care trebuie să-l păstrăm. Nu a fost uşor să-l obţinem”, a mai spus preşedintele HORA.

HORA, este membru în Colegiul de Conducere al Consiliului Consultativ al Turismului din cadrul Ministerul Turismului. Printre realizările HORA: eliminarea impozitării bacșișului, scăderea TVA la 9%, impozitul pe dividende de 5%, Legea privind impozitul specific unor activități, Legea produselor congelate. 


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here