Cresc ratele românilor

0

Românii cu credite în lei continuă să plătească rate mai mari, chiar dacă Guvernul a înlocuit ROBOR-ul cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Asta pentru că cei care au deja împrumuturi se raportează în continuare la ROBOR.

Iar indicele a urcat miercuri la 3,34%, cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate pe site-ul Băncii Naționale a României.

În ceea ce privește indicele ROBOR la 6 luni, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare, acesta a crescut de la 3,32% la 3,39%, cel mai mare nivel din 1 martie, când a fost tot 3,39%.

După ce a acuzat de nenumărate ori că din cauza ROBOR românii plătesc rate mari la creditele în lei, Guvernul l-a înlocuit vineri printr-o ordonanță de urgență.

Astfel, începând cu 2 mai, creditele în lei cu dobânda variabilă vor avea că referință un nou indice calculat în funcție de tranzacțiile bancare.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, un critic înverșunat al ROBOR, a spus vineri, după ședința de guvern, că de acum nu vor mai există discuțîi despre manipularea indicelui.

„Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobânda variabilă acordate în lei, potrivit OUG 50 și 52, prin nouă formă a ordonanței, cu amendamentele de azi, nu mai există discuțîi despre manipularea ROBOR.

Ratele la creditele cu dobânda variabilă nu mai au că referință ROBOR, care era calculat la cotațîi, ci un indice care e calculat în funcție de tranzacțiile bancare efective.

Proiectul prevede înlocuirea indicelui ROBOR din formulă de calcul a dobânzilor din contractele de credit în lei, cu rată variabilă de dobânda, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Indicatorul propus are în vedere rată de dobânda calculată, că medie ponderată a ratelor de dobânda cu volumele tranzacțiilor de pe piață interbancară și care se publică pentru fiecare zi lucrătoare pe site-ul BNR”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanțe a explicat că indicatorul va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, că medie aritmetică a ratelor de dobânda zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplică pentru trimestrul următor datelor calculate.

Doar pentru creditele noi

Noul indice, a spus Eugen Teodorovici, se va aplică doar creditelor noi acordate populației. Pentru împrumuturile aflate în derulare, românii pot depune, dacă doresc, cereri de refinanțare.

„Începând cu 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor nou acordate populației, precum și refinanțării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client care are un împrumut în lei să facă sau nu o cerere de refinanțare.

La cererile de refinanțare, instituțiile bancare răspund în termen de 60 de zile de la dată cererii formulate de clienți”, a precizat Teodorovici.

Refinanțarea nu e pentru toți

Dar mulți dintre românii care au credite în lei nu vor putea apela la refinanțare pentru a trece la nouă varianta de calcul al dobânzilor la credite, rămânând la cea a ROBOR-ului.

Printre aceștia se numără cei care au luat împrumuturi prin programul Prima Casă, a declarat recent pentru Ziare.com analistul bancar Dragoș Nichifor.

„Există o categorie de clienți captivi, care nu pot să își refinanteze creditele, și anume cei care au Prima Casă. Acolo nu există legislație care să îți permită refinanțarea creditului. Și vorbim de cel puțîn 200 de mii de clienți cu credite în lei, care nu pot să își refinanteze creditul, orice ar face, și sunt legați de ROBOR”, ne-a spus Dragoș Nichifor.

Analistul bancar a subliniat că ceilalți români care au credite în lei și au posibilitatea legală să o facă ar putea să nu apeleze la această varianta pentru că vor avea de suportat costuri bancare și notariale mari.

„Ceilalți, dacă găsesc opțiunea de refinanțare, au costuri suficient de mari încât să fie o decizie greu de luat. De exemplu, că să refinantezi un credit ipotecar, unde ai ipotecă pe casă, doar costurile inițiale cu banca și notariatul pentru a pune iarăși ipotecă se duc undeva cel puțîn la 2.500 de lei. Iar acest cost se va compensa în multe luni.

Dacă să zicem că îți scade rată cu 50 de lei la refinanțare, banii aceștia, 2.500 de lei, îi compensezi în 50 de luni. Deci Guvernul a făcut ceva că peste 50 de luni începi să simți cei 50 de lei reducere. Și vorbim de 50 de luni în care se pot întâmplă multe, unele credite s-ar putea să se și închidă natural”, a precizat Dragoș Nichifor.

Ratele creditelor noi nu se reduc după nouă metodă de calcul

Și, deși guvernanțîi au tot dat vină pe ROBOR pentru ratele mari pe care le plătesc românii la creditele luate de la bănci, după nouă varianta de calcul al dobânzilor la împrumuturi nu vor există modificări substanțiale.

Mai exact, românii vor scoate din buzunar aproximativ aceeași suma pentru a-și achita ratele la bănci.

Analistul bancar Dragoș Nichifor a declarat pentru Ziare.com că diferența dintre ROBOR și indicele de referință calculat pe baza tranzacțiilor efective, la care se vor raporta creditele în lei, este de aproximativ 0,5%.

„Tehnic, tot ce înseamnă credite existente nu se modifică nimic. Promisiunea că se duc ratele în jumătate, nu doar că nu se duc în jumătate, ci nu se reduc nici măcar cu 1%, deci nu se întâmplă nimic la creditele existente.

La creditele nou acordate, poate va fi o diferența între ROBOR și noul indice de referință, dar nu cred că va fi suficient de mare încât să genereze niște costuri cu mult mai mici clienților.

Poate vorbim de o rată cu 10% mai mică, în niciun caz la jumătate cum anunțau ei. Diferența între ROBOR și indice este 0,5%. Și acest 0,5% înseamnă cam 5% în rată. Deci, dacă ai rată de 1.000 de lei și presupunem că treci pe noul indice, probabil că ar scădea rată la 950 de lei”, a menționat Dragoș Nichifor.

Și purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a atras atenția recent că dacă Guvernul va schimbă modul de calcul al referinței pentru creditele în lei, românii nu vor plăti rate mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here