UPDATE 20.30. Manifestanții au ajuns la Universitate și strigă „Jos comunismul!” și „PSD, ciuma roșie”. Sunt aproximativ 4.000
De asemenea, au aplaudat protestul actorilor: „Cinste lor, cinste și actorilor!”
UPDATE 19.40. Peste o mie de persoane mărșăluiesc și în Cluj-Napoca. „Justiție, nu corupție”, „Uniți salvăm toată România”, „Cuib de hoți și de mafioți”, scandează protestatarii. La Sibiu, aproape 1.500 de oameni protestează. Se scandează: „Repetenți și infractori, nu vă vrem conducători”. Proteste sunt şi la Constanţa.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, duminică seara, că ceea ce a deranjat cel mai mult la Ordonanţa 7/2019 de modificare a legilor justiţiei a fost „o oarecare eroare legată de nerespectarea principiilor carierelor” şi a menţionat că, la întâlnirea premierului cu reprezentanţii asociaţiilor magistraţilor, s-au convenit modificări care au mulţumit mediul din justiţie.
„În legătură cu Ordonanţa cred că trebuie subliniat dialogul care a avut loc la Guvern, primul ministru cu Ministrul Justiţiei şi cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, inclusiv cu participarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Am înţeles şi am avut chiar un dialog cu doamna prim-ministru pe acest subiect care mi-a relatat că s-au convenit o serie de modificări care a rămas să se facă pe Ordonanţa 7, lucruri care au deranjat cel mai mult. Cred că aici a fost o oarecare eroare, să spunem, este cel legat de nerespectarea principiului pe care tot noi l-am introdus în reforma legilor Justiţiei, adică reforma legii 303, 304, 307, a separaţiei carierelor şi s-a făcut o revenire la situaţia dinainte. Dar discuţia care vă spuneam că a avut loc cu asociaţia magistraţilor din România, cu Uniunea judecătorilor, cu reprezentanţii CSM a fost foarte utilă şi acolo au convenit, din ce am înţeles, asupra modificărilor a fi necesare la această ordonanţă, formulă care înţeleg că a mulţumit mediul dim justiţie”, a afirmat Tăriceanu la România TV.
Călin Popescu-Tăriceanu a mai declarat că respectă dreptul oricărui cetăţean de a protesta, însă unii dintre ei sunt protestatari de profesie, el menţionând şi că unii oameni „sunt alarmaţi de declaraţii din opoziţie că nu ştiu ce nenorociri s-ar întâmpla”.
„România este în tensiune politică permanentă. Stau şi mă întreb următorul lucru: câţi oameni obişnuiţi sunt atât de frământaţi şi de preocupaţi de politică şi nu sunt poate mai preocupaţi de viaţa lor de zi cu zi care este sigur încadrată în nişte repere, nivelul veniturilor personale, salarii sau pensii, posibilităţile de a duce o viaţă cât mai plăcută, cât mai bună, deci calitatea vieţii care înseamnă inclusiv nivelul serviciilor publice care sunt oferite cetăţenilor, calitatea infrastructurii, câţi se preocupă atât de mult de aceste lucruri care sunt, vedeţi, controversate, subiecte controversate cum e şi normal într-o societate democratică. Sigur că, probabil, ar fi mai bine ca aceste tensiuni care sunt exacerbate, şi mie mi se pare mult exagerate în ultima perioadă, să fie la un nivel mai jos în aşa fel încât oamenii să nu trăiască acest sentiment pe care uneori îl au alarmaţi de unele declaraţii din opoziţie că nu ştiu ce nenorociri s-ar întâmpla”, a afirmat Tăriceanu la România TV.