Firea nu vrea să deființeze companiile ilegale. Prefectura cere respectarea legii

0

Scandalul celor 22 de companii municipale este departe de a fi închis. În timp ce instanța a decis că cele 22 de societăți au fost înființate în baza unor hotărâri ale Consiliului General al Capitalei nelegale, edilul-șef al Capitalei susține că nu are de ce să le deființeze. 

Problemele companiilor municipale au fost mediatizate, în ultimele luni, pe scară largă. În aceste condiții, ne-am fi așteptat că PMB să spună, în sfârșit – măcar în urmă presiunilor societății civile și ale presei – câți bani a alocat pentru fiecare companie în parte și cum au fost folosite fondurile.

Din păcate, PMB a refuzat, în continuare, să dea dovadă de transparență și nicio altă instituție a statului n-a cosiderat necesar să intervină, în folosul bucureștenilor.

La finele lunii februarie, Instituția Prefectului București i-a cerut în scris Gabrielei Firea să precizeze ce măsuri a luat pentru reformarea administrației, în condițiile în care cele 22 de companii municipale sunt ilegale.

„Va rugăm să comunicați cu celeritate măsurile întreprinse, cu comunicare actelor aferente acestora, pentru a evita consecințele negative de natură patrimonială, cu implicații și asupra bugetului municipiului București”, se arată solicitarea pe care Instituția Prefectului i-a trimis-o Gabrielei Firea, pe 22 februarie.

„Lupul”, pus paznic la prefectura

Va întrebați de ce s-a interesat abia acum Instituția Prefectului București de această problema, în condițiile în care instanța a declarat, de fapt, încă din noiembrie 2018 că toate companiile municipale sunt ilegale? Răspunsul e destul de simplu.

În noiembrie, prefect al Capitalei era Speranța Cliseru, o apropiată a familiei Firea-Pandele. Mai exact, Speranța Cliseru a fost consilieră a Gabrielei Firea. În plus, această a mai ocupat, în trecut, și funcții publice și în județul Ilfov (inclusiv la Primăria Voluntari, condusă acum de Florin Pandele, soțul Gabrielei Firea).

În urmă scandalului cauzat de violențele de pe 10 august, din Piață Victoriei, Guvernul Dancila a decis, la finele lui 2018, că Speranța Cliseru trebuie să își încheie mandatul. Așa că acesta s-a întors să lucreze pentru administrația Firea.

În locul ei, la conducerea Instituției Prefectului a fost numit Romulus Sever Stana.

Firea nu vrea să respecte legea, Prefectura cere respectarea legii

Și în timp ce PMB consideră că a tranșat chestiunea, spunând că prefectura nu are de ce să verifice legalitatea actelor, prefectura a emis un comunicat de presă astăzi:

Pentru o corectă informare a cetățenilor municipiului București, Instituția Prefectului Municipiului București face următoarele precizări:

 La verificarea legalității hotărârilor Consiliului General al Municipiului București, subsecvente hotărârilor anulate de instanță ca urmare a  Deciziei civile  nr. 6504/22.11.2018 a Curții de Apel București,  nu poate fi ignorată hotărârea instanței prin care au fost anulate actele de înființare a companiilor.

În acest sens,  am făcut cunoscut autorității emitente că la aprecierea legalității actelor la care facem referire, vom avea în vedere hotărârile definitive ale instanțelor.

În conformitate cu prevederile art.1, alin (1) și (3) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată cu și modificările completările ulterioare, Prefectul în calitatea sa de reprezentant al  Guvernului pe plan local și de garant al respectării legii, în exercitarea atribuțiilor prevăzute de art.19 alin. (1) lit. a (e) din aceeași lege, verifică legalitatea actelor administrative ale Consiliului General al Municipiului București.

În exercitarea atribuțiilor,  întotdeauna scopul a fost și este respectarea principiilor legalității, imparțialității și obiectivității, responsabilității dar și al orientării către cetățean, principii esențiale pe care se întemeiază activitatea prefectului municipiului București – art.5  din Legea nr.340/2004 privind prefectul și instituția prefectului, republicată cu modificările și completările ulterioare.

Facem aceste precizări întrucât am sesizat mari confuzii lansate în presă, în ceea ce privește activitatea prefectului, confuzii care pot induce în eroare opinia publică. Este necesară precizarea conform căreia prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale Consiliului General al Municipiului București sau ale Primarului General al Municipiului București. Prefectul nu acordă aviz de legalitate, iar controlul de legalitate este un atribut al instanțelor de judecată.

Cu alte cuvinte, prefectul Capitalei a anunțat că nu va sta cu mâinile în sân, urmând să ia măsuri pentru respectarea legii. Concret: hotărăriile Consiliului General al Capitalei privind înființarea celor 22 de companii vor fi verificate, menționând că nu poate să nu țină cont de decizia instanței privind anularea acestor acte.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here