Doamna Gabriela Firea a anunțat, printr-un comunicat de presă, că planul de reorganizare al RADET a fost aprobat. Acest lucru este fals. Este o interpretare greșită a faptelor precum și a votului dat ieri în ședința desfășurată, în prezența creditorilor, scrie liberalul Gabriel Dumitrașcu pe pagina sa de facebook.
„Doamna Primar interpretează votul de amânare, exprimat de creditorii care dețin 98% din datoriile RADET, ca vot pentru aprobare, la fel cum mentorul ei Dragnea a punctat “pentru”, cu votul “morților” la Referendum”, explică Dumitrașcu.
ELCEN și ANAF, principalii creditori nu au aprobat planul
ELCEN și ANAF, cei mai mari creditori, nu și-au dat votul pentru acest plan de reorganizare. Ei nu au votat, nu și-au dat acordul pentru aprobarea planului de reorganizare. Cu alte cuvinte, principalii creditori nu recunosc planul de reorganizare propus de administrator. Pe cale de consecință, în ședința instanței din data de 27 februarie, Judecătorul sindic poate pronunța falimentul RADET.
„Nu știu de ce ANAF și ELCEN au folosit această strategie, să nu aprobe planul de reorganizare, un lucru este cert însă, RADET este în pragul falimentului. Singura soluție viabilă rămasă în joc este soluția propusă de PNL, înființarea companiei Termoenergetica. Aceasta trebuie înființată în mod legal, cu votul a două treimi din numărul consilierilor și trebuie să respecte principiile de guvernanță corporativă, ca să poată, în etapa post înființare, să preia și să asigure investiții în infrastructura termică, să modernizeze sistemul, ca bucureștenii să aibă servicii calitative.
Noi, PNL, am venit cu o soluție pentru a vă arăta drumul corect. Nu vrem ca dumneavoastră să intrați din nou într-un blocaj, așa cum ați intrat și cu companiile ilegal înființate, pentru că bucureștenii suferă de pe urma acestor lucruri. V-am propus soluția corectă, soluția care salvează sistemul de termoficare.
Înțelegem orgoliul dumneavoastră, înțelegem că prin acest comunicat de presă vreți să arătați că soluția redresării RADET a fost a dumneavoastră, dar știți bine că nu acesta este adevărul. Dacă era așa, atunci retrăgeați de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre propus de PNL!”, a explicat Dumitrașcu.
Ce susține Firea
În ciuda șicanelor administratorului judiciar al ELCEN, Planul de reorganizare a RADET a fost aprobat în Adunarea Generală a Creditorilor
Planul de reorganizare a RADET depus la grefa Tribunalului București în data de 02.02.2018, precum și Addendum-ul prin care acesta este actualizat cu soluția agreată de principiu prin HCGMB nr. 296/2018, potrivit căreia activitatea RADET va fi transferată către Compania Municipală Energetica S.A. în locul fuziunii cu ELCEN, au fost aprobate în cadrul Adunării Generale a creditorilor RADET, care a avut loc în cursul zilei de astăzi. Prin urmare, Planul de reorganizare va fi trimis pentru confirmare judecătorului sindic.
Primarul General Gabriela Firea: „Pozițiile publice exprimate de administratorul judiciar al ELCEN, precum și modul în care au amânat timp de peste un an adoptarea Planului de reorganizare a RADET, arată limpede că preocupările entităților aflate în subordinea guvernului nu sunt legate de modul în care bucureștenii sunt alimentați cu energie termică, ci doar de recuperarea unor datorii istorice, generatoare probabil de comisioane și onorarii de succes sau, și mai grav, de interese politice meschine.
Îi asigur pe toți locuitorii Capitalei că furnizarea agentului termic nu va fi oprită nici măcar un minut, indiferent dacă RADET și/sau ELCEN vor intra în faliment, iar soluția găsită de Primăria Capitalei împreună cu grupurile politice reprezentate în Consiliul General pune bazele funcționării sustenabile a sistemului și a modernizării acestuia în perioada următoare”.
Potrivit Procesului verbal al ședinței, în condițiile în care voturile ELCEN și ANAF asupra Planului de reorganizare a RADET și Addendum-ului sunt ambigue, deși creanțele lor sunt conservate în proporție de 100%, iar din analiza comparativă a îndestulării în procedura de reorganizare versus faliment rezultă că ELCEN și ANAF au un grad de recuperare mai mare în procedura de reorganizare decât în faliment și întrucât cele două entități publice nu au atașat documentelor lor de poziție testul creditorului privat, urmează a se considera că ambele entități publice au aprobat implicit Planul de reorganizare depus la 02.02.2018 și Addendumul din 19.12.2018.