Decizie de ultimă oră luată în cazul lui Kovesi. Fosta șefă DNA a plecat din țară

0

Actualizare

ACTUALIZARE 1: Codruța Kovesi a anunțat la ieșirea de la Parchetul General că a făcut două recuzări. „Nu am comis niciodată fapte penale. Nu am avut atribuții legate de extrădarea lui Popa Nicolae,” a declarat fosta șefă a DNA după audierile care au avut loc vineri.

Kovesi a declarat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi a depus două cereri de recuzare. Ea a adăugat că cererile de recuzare îi vizează pe procurorul de caz şi pe procurorul şef de secţie. Koveși a adăugat și că nu a vorbit niciodată cu Sebastian Ghiță despre extrădarea lui Nicolae Popa. În ceea ce priveşte fotografiile cu ea pe care omul de afaceri susţine că le are, fosta şefă a DNA a afirmat că a participat doar la evernimente oficiale, ale instituţiilor, şi a spus că unele imagini ar putea fi falsificate.

Fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi a ajuns vineri, la ora 12.25, la la Secția pentru anchetarea magistraților pentru a fi audiată în dosarul deschis în urma sesizării lui Sebastian Ghiță. Kovesi a precizat că e suspect, iar acuzaţiile din dosar sunt abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Ea a fost întâmpinată cu flori de susținători, care strigau: ‘Laura, nu uita, noi suntem de partea ta’ și ‘ PSD, ciuma roșie’.

Victor Ponta, audiat ca martor

Victor Ponta a fost intampinat de protestatari la iesirea din sediul Parchetului General, unde fostul premier a fost audiat ca martor in dosarul in care Laura Codruta Kovesi a fost citată astăzi la DNA.

„Va mai gânditi la cazul Panait, domnule Ponta?”, i-au strigat protestatarii.

Comisia Europeană a transmis că este important ca toți candidații pentru funcția de procuror european să fie tratați corect.

Reacția Comisiei Europene vine după ce Laura Codruța Kovesi a anunțat, miercuri seară, că va fi anchetată de nou-înființata sectie de investigare a magistraților.

Adina Florea, procurorul de caz, a explicat ulterior că ancheta în care este vizată Laura Codruţa Kovesi este tratată ca orice altă speţă, fără a fi analizate aspecte cu dublă măsură, subliniind totodată că, dacă fosta şefă a DNA nu se va prezenta la audieri, vor fi avute în vedere măsurile privind citarea şi aducerea sa. Florea a mai spus că dosarul e deschis în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiţă din decembrie 2018.

Mesajul Comisiei Europene:

Comisia Europeană urmărește cu atenție ultimele evenimente din cadrul procedurii de selecție. Este crucial ca toți candidații, aleși de o comisie independentă, să fie tratați corect în timpul acestui proces.

Cu privire la independența sistemului de justiție din România, am transmis clar, în numeroase rânduri, că o justiție profesionistă și indepdentă este de o importanță capitală.

Comisia este la curent cu faptul că toți candidații pentru postul de Procuror European au fost evaluați de comisia independentă și că lista a fost trimisă Parlamentului European și Consiliului”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here