Gabriela Firea amenință bucureștenii că o vor duce mai rău

0

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut, ieri, o conferință de presă în cadrul căreia a explicat că Bucureștiul o va duce greu în perioada următoare. Motivul: ar putea primi buget cu 25% mai mic în acest an și nu ar avea bani suficenți ca să funcționeze Capitala.

Primarul Capitalei îl acuză pe şeful PSD că nu a avut bărbăţia politică de a recunoaşte că i-a obligat pe reprezentanţii ministerului de Finanţe să taie din banii primăriei. Bucureştiul va pierde astfel 25 % din venituri, dacă proiectul de buget va fi adoptat în forma actuală, susţine Firea, care mai spune că va transmite un punct de vedere catre Ministerul Finantelor şi catre cei doi presedinti ai Parlamentului, pentru a le cere să se renunţe la diminuarea bugetului.

Primarul general, Gabriela Firea, îi acuză pe primarii de sectoare „care s-au bucurat” de tăierea bugetului PMB că s-au ocupat de „șușe prin sectoare” și că nu le pasă de soarta bucureștenilor. Firea mai spune că decizia privind tăiarea bugetului PMB este una diabolică.

„Potrivit legislației în vigoare, toate taxele de proprietate, taxele locale, încasate de la bucureșteni pentru case și pentru mașini, merg la sectoare, deci în veniturile sectoarelor. Atunci vom solicita și noi, dacă rămâne bugetul în această formă, să se modifice legea, ca toate aceste venituri din taxele locale să vină într-un procent semnificativ la Primăria Capitalei, care să acopere factura serviciilor publice, servicii care nu sunt un moft, și nu poți să renunți la ele, dar care sunt, cele mai multe dintre ele, cu infrastructură critică. Este un gest inconștient că unii primari de sectoare s-au bucurat că Primăriei Capitalei i se taie bugetul, asta înseamnă că ori nu înțeleg administrație publică locală, ori pur și simplu nu le pasă de soarta bucureștenilor”, a declarat Gabriela Firea.

Consilier general: Bugetele pentru concerte s-au triplat în mandatul Firea

Pe de altă parte, consilierul general Roxana Wring crede că dacă nu s-ar mai face risipă- banii ar ajunge.

„Problema e că banii sunt risipiți de o manieră inimaginabilă, în ultimii doi ani au fost cheltuiți 500 de milioane euro prin Companiile Municipale înființate de Firea și s-au dus pe statui, târguri, stimulente inutile. În timp ce pentru dezvoltare a cheltuit doar 5%”, a scris la finele săptămânii trecute consilierul general Roxana Wring.

Este vorba chiar de consilierul care a atacat în instanță și a câștigat în cazul ilegalității constituirii companiilor municipale, prin care Gabi Firea a cheltuit banii Capitalei și a angajat foarte mulți salariați.

Și în acest caz, Wring vine cu date și exemple concrete:

”Bugetele CREART, PROEDUS și ARCUB s-au triplat în mandatul Gabrielei Firea: în 2014, acestea aveau cumulat 83 milioane de lei – în 2018 au avut 213 milioane lei”, scrie Wring, care completează – ”Stimulentele în 2018 au fost în valoare de 380 milioane lei, ceea ce este enorm, în condițiile în care fondurile cheltuite pentru dezvoltarea orașului au fost de 325 milioane”.

Mai mult, iată și cifre impresionante despre celebrele ”companii”: au primit până acum ”peste 500 de milioane de euro, adică aproape jumătate din bugetul anual al Primăriei Capitalei”.

”De acești bani însă nu s-a obținut nimic”, declară Wring, care precizează că ”Toți au fost dați pe salarii de mii de euro pentru directori, au fost tocați pe sedii și mașini sau pe contracte dubioase”.

În tot acest timp, bugetul pentru dezvoltare a scăzut constant, ”fiind tăiate fonduri și de la infrastructură și de la RADET și de la proiectele cu adevărat importante pentru București”, scrie Roxana Wring, precizând că în 2018 Bucureștiul a cheltuit pentru dezvoltare mai puțin de 5% din buget și ”mult sub nivelul anunțat la începutul anului”.

În aceste condiții – și în pofida atacurilor Gabrielei Firea la cota din buget alocată – consilierul general USR îi cerea primarului, pe 1 februarie, ”să facă bugetul pe noul an în termenul legal, de 15 zile, și să ofere bucureștenilor șansa să participe la dezbatere!”.

Deci, de unde scoate Gabi Firea cifrele pe care le aruncă în față lui Dragnea și Guvernului? Firea îl ”invită” pe Dragnea la o ”dezbatere publică, cu cifrele și dovezile pe față, la orice televiziune dorește, oricât de prietenoasă cu el”.

Dar de ce nu face asta în propria ”parohie”? Cu consilierii generali, de exemplu cu Roxana Wring, cea care contestă deciziile (și mai și câștigă în instanță!), cheltuielile. ”Să vadă o țară întreagă cine minte și cine spune adevărul”, după cum spune chiar Gabi Firea.

”A tăiat aproape 25% din bugetul Primăriei Capitalei (180 milioane de euro)”, îl acuză Gabi Firea pe Dragnea,  ”peste 500 de milioane de euro, adică aproape jumătate din bugetul anual al Primăriei Capitalei (…) ”toți au fost dați pe salarii de mii de euro pentru directori, au fost tocați pe sedii și mașini sau pe contracte dubioase” – spune Roxana Wring.

Gabriela Firea îi transmite Să nu se mai ascundă după Olguța, Codrin și Doinița! De partea cealaltă, șefa USR București, Roxana Wring îi transmite Gabrielei Firea despre cel care a acoperit-o în multe ocazii:

”Dumneavoastră chiar nu vă este rușine cu Aurelian Bădulescu? Vă cer încă o dată să-i retrageți sprijinul politic acestui individ toxic și periculos. Și să vă cereți scuze tuturor celor pe care i-a jignit și amenințat până acum”.

Iar concluzia consilierei față de Gabriela Firea este foarte clară: ”Gabriela Firea se face vinovată de cel mai mare dezastru financiar și edilitar din București din ultimii 30 de ani, companiile pe care le-a înființat sunt gropi imense care au înghițit deja 548 de milioane de euro fără niciun rezultat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here